Skidinfo, spårrapporter och väder

jonas i sälen, blogg, afterski, afterski sälen, afterski tandådalen, längdinfo, tandådalens wärdshus, nöje sälen, nöje tandådalen, lindalen, lindalens fäbod, kalven runt, lindvallens fäbod

Just nu, söndag 29 januari 21.30 – Det snöar i Sälen.

Bilden ovan är tagen en tidig morgon i Tandådalen. Även om det just idag är grått så är det så här det har sett ut för det mesta: några minusgrader, nysnö på träden och klarblå himmel. Hitintills denna vinter har vi haft fantastiskt väder i Tandådalen med flera rejäla snödumpar från mitten av november och frammåt och många marslika dagar med strålande solsken.

Längdspåren i Tandådalen, inte minst Kalven runt, har fått massor av toppbetyg och lovord. Snöskotersäsongen ser hitintills kanonbra ut. Snötäcket är tjockt och stabilt och det fina, soliga vädret har inbjudit till flera turer upp på fjället.

Granås och övriga på Skistar har gjort ett kanonjobb i backarna. Nästan allt är öppet, nästan allt är vitt och på morgonen hinner man knappt gnugga sig i ögonen innan man vill ut och kasta sig nedför backarna. Vill du försäkra dig om riktigt skön manchesteråkning rekommenderar vi Manchestermorgon i Tandådalen på onsdagar.

UTFÖRSÅKNING

Manchestermorgon i Tandådalen

Onsdagar 07.15-08.45
Åkning sker i Specialen (svart nedfart)

Förkunskapskrav i Tandådalen: Du kan åka kontrollerat i svarta backar och åker ankarlift. Läs mer här.

snökanon, konstsnö, snödjup tandådalen, öppna liftar, öppna backar, skistar, skistar sälen, Mio Express, nya liften tandådalen, Tandådalstorget

Detta är en vanlig syn om kvällarna när temperaturen krypit ned en bit. Snökanonerna jobbar på Tandådalstorget. Detta är såklart en viktig yta. Här passerar Kalven runt spåret och här skall dansas långt in i april med både Långfredagens Utomhusafterski och den säsongsavslutande UtomhusHousen.

Tandådalens Wärdshus, afterski, Genuin Afterski, vårskidåkning, Jonas i Sälen, vårsol, solstol, ny lift, Mio Express, Sälen

Det bästa av allt är att bra snart blir ännu bättre! Precis om en vecka, lördag den 4 februari, är liftarna öppna till 16.30 istället för som nu 15.30. Detta gäller fram till säsongsavslutningen den 23 april.

Status i backarna i Sälen just nu är att alla 87 liftar är öppna. Alla 3 parker är öppna. 94 av 102 nedfarter är öppna. Tittar vi mer specifikt på Tandådalen så har vi ett snödjup i backarna på 70 cm. Alla 21 liftar är öppna och 27 av 29 nedfarter. Lavinfaran är just nu liten.

De stängda backarna är Kalvbacken (nr 13 på pistkartan) och en riktig favoritbacke Svansen (nr 1) längst österut i Östra Tandådalen. När det gäller SkiStar Snow Park så är den öppen från första avstigningen.

I Hundfjället är alla liftar och 21 av 22 backar öppna. Den stängda backen är Granbacken (nr 12) borta i ravinen ovanför Trollskogen. Väggen och World cup backen är som vi tidigare rapporterat öppna.

  • Skistar Snow Park Nedre delen av SkiStar Snow Park i Östra skidområdet är nu öppen. Parken innehåller 12 rail/boxfeatures fyra hopp och ett par snöfeatures.
  • Big Air Arena i Tandådalen är öppen.

Skid & Badbussen hittar du här.

Liftarna öppna:

  • 09.00 – 18.00 Tisdag, Torsdag, Lördag & Söndag
  • 09.00 – 15.30 Måndag, Onsdag, Fredag (Hundfjället öppet till 18.00)

OBS! Från och med 4 februari stänger liftarna 16.30.

Läs om pågående X-games och läs mer om parkerna i Tandådalen här. 

Skidkonferens, storstuga, bo i Sälen, stuga i Sälen, fjällkonferens, Jonas i Sälen, Tandådalen, afterski, Dalarna, Sälen, vinterkonferens

LÄNGDSKIDOR 

  • Kanonfina spår, Kalven runt och elljusspåren i Tandådalen. Belysningen tänd 06.00 – 24.00
  • Lindalens Fäbod Våffelstuga öppet 10.00 – 15.00

Spårrapporter från 29 januari

Myrflodammen-Orrliden-Gilleråsen Härlig morgon runt Myrflodammen Rapporterat av FP Sthlm

Kalven runt och Puslenslingan Oj oj oj, även idag toppbetyg på spåren Kalven runt och Pulsen. Stort tack från Broby Goif. Rapporterat av Broby Goif.

Spårrapporter från 27 januari.

Myrflodammen-Orrliden-Gilleråsen Fina spår hela vägen Rapporterat av Ola L. Perfekta nypistade spår Rapporterat av Jonas.

Högfjällshotellet Riktigt hårda fina spår i strålande väder Rapporterat av Jonas.

Gruven-Färdkällan-Renvägen Snabba spår som frusit till efter mjuksnödragningen. Tyvärr skar skidor igenom i det mjuka spåret som nu bitvis är trångt och skidor nyper fast. Försiktighet tillrådes vid branta kurvor. Men HÄRLIGT å glada åkare. Rapporterat av Tony Östra

Kalven runt Kalven runt idag. MAGISKT. Kanonspår, -5 och vindstilla. Det går inte att få till bättre spår! Rapporterat 25 januari av Bo Hallgren

Denna rapport lämnade Anders H den 22 januari: Spårstatusen och och underhållet av spåren i Sälenfjällen är i år av absolut toppklass. Åkte från Högfjällshotellet via Kalven runt och elljusspåret från Tandådalen till Hundfjället. Fortsatte på Trollbäckenspåret väster om Hundfjället, och vidare på spåret till Rörbäcksnäs. Detta visar att möjligheterna att hitta spårvarianter för att åka långt är mycket bra, och fortsätter spåransvariga att hålla den höga ambitionen som finns i dag, så är Sälen ett solklart längdåkningsparadis.

Kalven runt, Lindalen, längdspår sälen, skidspår tandådalen, nysnö, nysnö tandådalen, Tandådalens Wärdshus, TD Lounge, Myrflodammen, elljuspår, skidor sälen, Jonas i Sälen

Åkriktning: Kalven runt är dubbelspår men det finns ingen given åkriktning. Vi rekommenderar att man åker motsols, d.v.s, startar man vid spårcentralen i Tandådalen åker man mot Lindalen och runt.

Många väljer att åka till Lindalens Fäbod som ett utflyktsmål, därför kommer man alltid se åkare komma från båda håll. Anslutande spår gör också att en åkriktning inte går att upprätthålla.

Träningsåkare: Vill man minimera antal möten rekommenderar vi att åka tidigt, eller sent med pannlampa. Igårkväll, sent fredagkväll myllrade det av åkare i mörkret ute vid Lindalens Fäbod. Kalven runt är mer än ett längdspår – det är också en turistattraktion – så att välja udda tider att åka kan vara en idé.

Utflyktsåkare: En anledning till Kalven runts popularitet är spåret tar dig långt ut i fjällvärlden, långt från liftar och bilar. För många Sälenbesökare erbjuder Kalven runt det man förväntar sig och hoppas få uppleva i fjällen och Sälen – lugnet, naturen, tystnaden. En annan anledning till spårets popularitet är de fina möjligheterna till rast och fika längs spåret. Åk inte i bredd och prata, stanna till istället. Kliv åt sidan när du stannar till. I spåret möter man ofta familjer med små barn och far- och morföräldrar. En riktig attraktion och etappbelöning för de flesta är Lindalens Fäbod. Fäboden har öppet alla dagar vintertid, högsäsong 10.00-15.00.

Fika vid Lindalens Fäbod – Glöm ej att ta med kontanter!

Reportage från förra året om en barnfamilj som åker Kalven runt med fjällpulka. Massor av bilder, filmer och tips längs spåret. Läs mer här. 

Längdskidor, spårstatus, läs mer här.

Lindalens Fäbod, Lindalen, Kalven runt, café, våfflor, längd, skoter, cross country skiing

SKOTERSAFARI Till Lindalens Fäbod kan ni också ta er med en skotersafari hos Sälenaktiviteter – Läs mer här

skotersafari, skotersafari sälen, skotersafari tandådalen, skotersafari hundfjället, sälenaktiviteter, skoter sälen, skoterled sälen, lindalen, lindalens fäbod

LINDALENS FÄBOD BRASSERADÉ – En upplevelsemiddag på vildmarksrestaurangen Lindalens Fäbod. Detta är ytterligare ett sätt att uppleva vildmarken ute vid Lindalens Fäbod. Perfekt för företag och grupper upp till 36 personer. Transport med skotersläde som en del av upplevelsen. Läs mer här.

Lindalens Fäbod, Kalven runt, Lindalen, middag sälen, konferens sälen, Jonas i Sälen, upplevelsemiddag, unika matsalar, Sälenfjällen, fäbodar sälen, högtid sälen, bröllop sälen, party sälen, brasseradé sälen

SNÖDJUP

Snödjupet är just nu 70 cm i Tandådalen, klart mest i Sälen och över ett historiskt snitt från tidigare säsonger. Källa: Freeride/SLAO

Så här ser snödjupstoppen i Sverige ut just nu:

snökanon, konstsnö, snödjup tandådalen, öppna liftar, öppna backar, skistar, skistar sälen, Mio Express, nya liften tandådalen, Tandådalstorget

VÄDER

I veckan som kommer blir det ganska mulet med en hel del snöväder spritt över hela veckan från söndag till söndag. Förhoppningsvis får vi drygt en decimeter nysnö till när vi summerar veckan.

Snödjup läs mer här. 

Väderprognos läs mer här.

TÄVLING

Var med och tävla. Gilla, dela och gissa snödjup. Du hittar tävlingen här.

snödjup tandådalen, snödjup sälen, tävling, nysnö, väder sälen, väder tandådalen, puder tandådalen, jonas i sälen, tandådalens wärdshus

Jonas i Sälen, Tandådalens Wärdshus, Tandådalen, Lindvallen, Sälen, Lindvallens Fäbod, Gattar, Jonas i Sälen Game Fair För senaste nytt, följ oss på Facebook.

www.jonasisalen.se – Hela Sälen året runt

www.tandadalenswardshus.se – Genuin Afterski

www.itandadalen.se – Nöje & Info i Tandådalen, bad, skoter, längd, TD Lounge…..

lindvallens fäbod, lindvallen, dalahäst, café lindvallen, café sälen, fäbodcafé, våfflor lindvallen, barnaktivitet, våffelsstuga, sälen

Jonas i Sälen, Sälenfjällen, Sälen, konferens, boende, fiske, jakt, fäbodar, skoter