Skidinfo, snöinfo, spårrapporter

snökanon, konstsnö, snödjup tandådalen, öppna liftar, öppna backar, skistar, skistar sälen, Mio Express, nya liften tandådalen, Tandådalstorget

Snödjupet enligt Freeride/SLAO är 100 cm vid desenaste mätningarna så nu kan vi prata en meter vilket både är över ett historiskt snitt och mer än i de flesta anläggningar runtom i Sverige och Norge.

Här hittar du snöinfo, utförsåkning, spårrapporter, ett reportage från Myrflocenter med massor av nya bilder, en skotersafarifilm, väderprognos och mycket mer. Uppdaterad spårrapport längre ned 15/3.

snökanon, konstsnö, snödjup tandådalen, öppna liftar, öppna backar, skistar, skistar sälen, Mio Express, nya liften tandådalen, Tandådalstorget

Lite info om vår snöfilm nedan. Norra Europas största skidområde med Tandådalen i täten ansluter just nu till meterklubben. Vissa orter har bättre snödjup i backar än angivet tack vare snökanonsnö. Romme har t.ex 105 cm i backarna och Flottsbro i Stockholm har 50 cm. Kläppen har tidigt på säsongen suveräna längdspår och en mycket bra snökanonskapacitet. I regel har vi valt det gynnsammaste värdet. Respektera den betydande lavinfaran utanför markerade områden! Ha uppsikt över barn som leker vid stugorna. I vårsolen kan tung snö och is släppa från taken. Filmmusik: The coldest winter med Caleb Lemond. Uppgifterna kommer från SLAO (Svenska Liftanläggningars Organisation) och Freeride.se

 

Snötillgången gör att det ser lovande ut för de 45 dagarna av härlig vårskidåkning som är kvar av säsongen 2016/2017. Den femte årstiden, vårvintern i fjällen är kanske den allra bästa tiden. Tittar solen fram blir det snabbt varmt och skönt. Vi kan se fram emot härliga dagar på våra uteserveringar med uteafterski toppturer på längd eller med skoter med picknick i en solgrop. Glöm inte att packa med solglasögon och solkräm!

6-9 april är det Winter Games Sälen. I Tandådalen blir det full fart vid Pulsen, Östra Tandådalen. I Skistar Snow Park Tandådalen avgörs finalerna i Swedish Slopestyle Tour samt Swedish Snowboard Series. Här ser du parkstjärnorna tävla mot varandra och utföra spektakulära hopp. I finalerna 2016 i Tandådalen fanns bland andra Sven Thorgren, Ludvig Billtoft, Emma Dahlström samt Adam Granbom med.

Snow Park, snow park tandådalen, östra tandådalen, pulsen, skits snow park, Swedish Snowboard Series, Swwdish Slopestyle Tour, Jonas i Sälen

I Hundfjället bjuder Valle in till Valles Winter Games. Då har du chansen att prova på allt hygglo du kan göra på skidor – slalom, puckel, ski cross, speedski med skidlärare från Valles Skidskola. Tävla i Valles VM där alla barn så klart är vinnare. Valle och hans vänner underhåller på scen varje dag och självklart är Valles snölekis öppet för de allra minsta. Välkommen till en skidrolig helg med Valle!

Ski Funstatic i Lindvallen är slalomtävlingen där ungdomarna tävlar sida vid sida med dagens alpina svenska stjärnor. Under helgen ska Mr Ski Funtastic, Miss Ski Funtastic och Ski Funtastic Junior koras. Under Ski Funtastic 2016 fanns både Frida Hansdotter, Maria Pietilä Holmner, André Myhrer och Jens Byggmark med i startlistan. Under helgen finns det många andra tillfällen att träffa stjärnorna i svenska alpina landslaget, få en autograf eller två eller kanske till och med ta några åk tillsammans med dem.

 

Påsken i Tandådalen blir som vanligt något utöver det vanliga. En riktig familj- folkfest på Tandådalstorget. Jonas i Sälen och Tandådalens Wärdshus presenterar ett gediget artistuppbåd. PartyPatrullen levererar geniun påskafterski från 10 april till  17 april toppat med fjällvärldens största Utomhusafterski på Långfredagen. Vi kör igång påskfirandet på Långfredagen redan vid lunch. Här finns barer, mat och sköna utemöbler. DJ Ishak Assia pumpar upp stämningen. Valle har sin plats och kör sin påskshow för de minsta.

Folkkära Lasse Kronér håller ihop det hela från stora utomhusscenen. Lasse Kronér kommer bjuda på skämt såväl som en och annan sång. För er som ”bara” sett Lasse i barn- och familje TV program skall veta att han kan riva av en rocklåt som få. Lasse behöver knappast presenteras ytterligare eller?

Uno Svenningsson – denna underbara sångare och text- och låtskrivare kör sina hits. Uno har en fantastiskt rik låtskatt. I den hittar vi bl.a ”Tro på varann” med Eva Dahlgren, ”Under ytan”, ”Ge inte upp” med Freddie Wadling, ”Vågorna”, ”God morgon” med Irma Schultz, ”Storebror” med Frispråkarn m.fl. Vi hittar också bl.a samarbeten med Ken Ring och låten ”Mamma” och många fler.

Tyngden i årets uppsättning kommer utan tvekan Mats Levén stå för. Mats är frontman/lead singer i bandet Candlemass. Genom åren har han samarbetat med gitarristen Yngwie Malmsten, Therion, Swedish Erotica, Krux och många fler. Han spelar också med i ett AC/DC coverband, AB/CD. Under 2016 har han turnerat i USA med Trans-Siberian Orchestra.

En av årets nyheter är Midnattsskidåkningen i Tandådalen på påskdagen, liftarna är då öppna 22.00-24.00. Midnattsskidåkningen är förladdad på ditt giltiga SkiPass, du behöver alltså inte besöka SkiPass-kassan för att ladda på denna. Naturligtvis kör vi Nattafterski på påskdagen. På utomhusscenen ca 22.00, PartyPatrullen.

Självklart är allt detta gratis. Utomhusafterskierna har inhängnade områden och vakter då vi har barer med alkoholförsäljning. Och som vanligt blir det ingen Fjällvärldens största Utomhusafterski utan din medverkan. Precis som inne på Tandådalens Wärdshus så går vi All-in. Allsång, pjäxdans, conga tåg – vi skall höras till Trysil och ned till Sälens by.

Vi hinner faktiskt med en Nattafterski och Midnattsskidåkning till. Avslutningshelgen, lördagen 22 april. På utomhusscenen ca: 22.00 – Rock Circus. UtomhusHousen den 23 april avslutar vintersäsongen. Mer info om denna helg kommer senare.

Skistar, liftar tandådalen, backar tandådalen, utförsåkning, pistkarta, Mio Express, Solbackarna, Östra Tandådalen, Norr backarna, Tandådalen, skidåkning, skidor

Foto: Skistar

UTFÖRSÅKNING

Manchestermorgon i Tandådalen

Onsdagar 07.15-08.45
Åkning sker i Specialen (svart nedfart)

Förkunskapskrav i Tandådalen: Du kan åka kontrollerat i svarta backar och åker ankarlift. Läs mer här.

Skid & Badbussen hittar du här.

Liftarna öppna:

 • 09.00 – 18.00 Tisdag, Torsdag, Lördag & Söndag
 • 09.00 – 16.30 Måndag, Onsdag, Fredag (Hundfjället öppet till 18.00)

Parkåkning. Snow Park i Östra Tandådalen och Big Air Arena är öppna.

 

Konferens, fjällkonferens, Sälenkonferens, bo i Sälen, storstuga, Jonas i Sälen, skidkonferens, vinterkonferens, bröllop, bröllop i Sälen

En favorit på vårskidåkningen – Solbackarna – skiers left om Mio Express.

 

 

VALLE i TANDÅDALEN

valle, valles skidland, järnet våffelstuga, valles skidaparad, träffa valle, valle tandådalen, bakfickan pannkakor

TROLLSKOGEN

 • Tandådalen & Hundfjällets skidområde hänger ihop med förbindelseliften. I Hundfjället finns Trollskogen och Trollens Fäbod. Hit går det även bra att gå och dra små barn i pulka.
 • Bästa pulkabacken finns i Hundfjället under E8:an. Belysning tänd 06.00 – 24.00.

Läs mer om barnområdena i Tandådalen här.

Lindalens Fäbod, Lindalen, Kalven runt, café, våfflor, längd, skoter, cross country skiing

LÄNGDSKIDOR 

 • Kanonfina spår, Kalven runt och elljusspåren i Tandådalen. Belysningen tänd 06.00 – 24.00
 • Lindalens Fäbod Våffelstuga öppet 10.00 – 15.00

SPÅRRAPPORTER

Spårrapporterna lämnas inte lika ofta nu och det beror på att det i regel är bra spår. Nysnö och snö som driver in i spåren skapar ibland inga problem då det åks mycket i spåren. Uppdaterat kvällen 18/3.

 • Myrflodammen-Orrliden-Gilleråsen ”Nyspårat nu på kvällen” rapporterat av MOG-spåren 18/3, kl: 19.00

  Kalven runt och Pulsenslingan ”Kalven å pulsenslingan RÄLS men lite skräp i skogen” rapporterat av Rogga 18/3

  Pulsen slingan och Kalven runt ”Åkte pulsen slingan och kalven runt. Spåren i kalven runt var ganska ojämna i botten med isklumpar och därmed svårt med fästet.” rapporterat av Jan 17/3

  Kalven runt ”Hård räls! Ni gör ett grymt bra jobb med spåren denna säsong!” rapporterat av Tobias 16/3

  Kalven runt och Pulsenslingan ”Åkte Kalven runt och Pulsen. Kalven hade isiga spår så svårt att få fäste med min klisterblandning för blött före. Spårkanter sönderplogade utför men förövrigt fina spår. Pulsen 3 km hade bättre spårkvalite, toppbetyg! Bra fäste där. Blåste mycket idag så det var en del lav i spåret men hanterbart. Vädret kanon.” rapporterat av Mikael 15/3

  Högfjällshotellet ”Åkte 8 km och spåret till östra Tandådalen. Spåren var väldigt hårda och isiga till att börja med men blev lite mjukare under dagen” rapporterat av Jan 17/3

  Tandådalen elljusspåret ”Stenhårda snabba spår i elljusspåret riktig räls? Skidorna gick perfekt både fäste och glid” rapporterat av Tomas 17/3

  Fler spårrapporter. Läs mer här.

kalven runt, längd, längdåkning, cross country, lindalen, lindalens fäbod, jonas i sälen

Fika vid Lindalens Fäbod – Glöm ej att ta med kontanter! Det går också att betala med Swish.

Reportage från förra året om en barnfamilj som åker Kalven runt med fjällpulka. Massor av bilder, filmer och tips längs spåret. Läs mer här. 

Lindalens Fäbod, Kalven runt, längd, längdspår, skidspår, cross country skiing, Jonas i Sälen

Åkriktning: Kalven runt är dubbelspår men det finns ingen given åkriktning. Vi rekommenderar att man åker motsols, d.v.s, startar man vid spårcentralen i Tandådalen åker man mot Lindalen och runt.

Många väljer att åka till Lindalens Fäbod som ett utflyktsmål, därför kommer man alltid se åkare komma från båda håll. Anslutande spår gör också att en åkriktning inte går att upprätthålla.

Träningsåkare: Vill man minimera antal möten rekommenderar vi att åka tidigt, eller sent med pannlampa. Igårkväll, sent fredagkväll myllrade det av åkare i mörkret ute vid Lindalens Fäbod. Kalven runt är mer än ett längdspår – det är också en turistattraktion – så att välja udda tider att åka kan vara en idé.

Utflyktsåkare: En anledning till Kalven runts popularitet är spåret tar dig långt ut i fjällvärlden, långt från liftar och bilar. För många Sälenbesökare erbjuder Kalven runt det man förväntar sig och hoppas få uppleva i fjällen och Sälen – lugnet, naturen, tystnaden. En annan anledning till spårets popularitet är de fina möjligheterna till rast och fika längs spåret. Åk inte i bredd och prata, stanna till istället. Kliv åt sidan när du stannar till. I spåret möter man ofta familjer med små barn och far- och morföräldrar. En riktig attraktion och etappbelöning för de flesta är Lindalens Fäbod. Fäboden har öppet alla dagar vintertid, högsäsong 10.00-15.00.

Lindalens Fäbod, Lindalen, Kalven runt, café, våfflor, längd, skoter, cross country skiing

LÄNGDSKIDÅKNING i MYRFLODAMMEN

Häng med samma familj som förra säsongen åkte Kalven runt på en ny tur, denna gång Myrflocenter, 3,3 km vid Myrflodammen.

kalven runt, längd, längdåkning, cross country, lindalen, lindalens fäbod, jonas i sälen, Myrflodammen, Myrflocenter, längd

kalven runt, längd, längdåkning, cross country, lindalen, lindalens fäbod, jonas i sälen, Myrflodammen, Myrflocenter, längd

 

Myrflodammen runt, 7,1 km är det riktigt natursköna spåret som lockar de allra flesta till Myrflodammen. Myrflocenter är en lättåkt 3 km slinga, perfekt för små barn. Här vid spårtavlan finns ett antal parkeringsplatser och hållplats för skid & badbussen.

kalven runt, längd, längdåkning, cross country, lindalen, lindalens fäbod, jonas i sälen, Myrflodammen, Myrflocenter, längd

kalven runt, längd, längdåkning, cross country, lindalen, lindalens fäbod, jonas i sälen, Myrflodammen, Myrflocenter, längd

Mamma Susanna med Uno 9 år, Paul 7 år och Carl 4 år. Carl har tidigare åkt några hundra meter i elljusspåret vid Hundfjället. Till en början hade han stavar vilket var ett misstag. Ungdomstränaren, orineterare och längdåkare, Pär Nyman berättade för oss att små barn lär sig bäst utan stavar. De lär sig att hålla balansen lättare.

Myrflocenter är idealisk för småbarns första, längre längdtur. I princip inga backar varken uppför eller nedför och dubbelspår vilket gör att övriga åkare lätt kan passera.

kalven runt, längd, längdåkning, cross country, lindalen, lindalens fäbod, jonas i sälen, Myrflodammen, Myrflocenter, längd

Ganska snabbt kom vi underfund med att stavar var överflödiga. Med lite för stora vantar kunde Carl inte utnyttja stavarna på rätt sätt.

kalven runt, längd, längdåkning, cross country, lindalen, lindalens fäbod, jonas i sälen, Myrflodammen, Myrflocenter, längd

 

kalven runt, längd, längdåkning, cross country, lindalen, lindalens fäbod, jonas i sälen, Myrflodammen, Myrflocenter, längd

Här har Carl skippat stavarna och får snabbt in tekniken.

kalven runt, längd, längdåkning, cross country, lindalen, lindalens fäbod, jonas i sälen, Myrflodammen, Myrflocenter, längd

I svaga motlut kan man dra barnet med hjälp av ens egen stav. Kom ihåg att själv hålla i stavspetsen. Kom också ihåg att för detta behöver barnet bra handskar så att staven går att greppa. Här nedan ser vi en av  de få småbackarna och en teknik för att få de minsta upp och över krönet…

kalven runt, längd, längdåkning, cross country, lindalen, lindalens fäbod, jonas i sälen, Myrflodammen, Myrflocenter, längd

 

kalven runt, längd, längdåkning, cross country, lindalen, lindalens fäbod, jonas i sälen, Myrflodammen, Myrflocenter, längd

Myrflocenterspåret har en liten extrarunda för de som vill.

kalven runt, längd, längdåkning, cross country, lindalen, lindalens fäbod, jonas i sälen, Myrflodammen, Myrflocenter, längd

Spåret ligger på en plattå omgivet av fjäll – här ovan ser vi Norrbackarna i Tandådalen. En nackdel med detta spår är att det är ganska utsatt om det blåser.

kalven runt, längd, längdåkning, cross country, lindalen, lindalens fäbod, jonas i sälen, Myrflodammen, Myrflocenter, längd

En paus för att fylla på med energi.

kalven runt, längd, längdåkning, cross country, lindalen, lindalens fäbod, jonas i sälen, Myrflodammen, Myrflocenter, längd

Med nyvunnen energi kan man åka lite off-pist längdåkning då man tycker lillebror åker för sakta.

kalven runt, längd, längdåkning, cross country, lindalen, lindalens fäbod, jonas i sälen, Myrflodammen, Myrflocenter, längd

 

Tillbaka vid spårtavlan. Uppdraget slutfört men energi kvar för att busa i snön en stund.

kalven runt, längd, längdåkning, cross country, lindalen, lindalens fäbod, jonas i sälen, Myrflodammen, Myrflocenter, längd

Bidrag till spårens skötsel uppskattas. Bg 691-0160

kalven runt, längd, längdåkning, cross country, lindalen, lindalens fäbod, jonas i sälen, Myrflodammen, Myrflocenter, längd

SKOTERSAFARI i TANDÅDALEN/HUNDFJÄLLET

På vår sajt www.salenaktiviteter.se kan du läsa mer om våra skotersafaris. Boka skotersafari nu och upplev Sälenfjällen med oss.

skotersafari, skoter konferens, skoter sälen, Jonas i Sälen, Sälenaktiviteter, skotertur, fjällkonferens, skoter aktivitet, boka skoter

www.salenaktiviteter.se

skotersafari, skoter konferens, skoter sälen, Jonas i Sälen, Sälenaktiviteter, skotertur, fjällkonferens, skoter aktivitet, boka skoter

Här nedan en film Liveit.se: Skotersafari med Sälenaktiviteter till Lindalens Fäbod.

Lavskrikan trivs vid Lindalens Fäbod och äter våffla ur handen. Välkommen till Lindalens Fäbod Våffelstuga med anor från 1734.

skotersafari, skotersafari sälen, skotersafari tandådalen, skotersafari hundfjället, sälenaktiviteter, skoter sälen, skoterled sälen, lindalen, lindalens fäbod

www.salenaktiviteter.se

Sälenaktiviteter, skotersafari, skotersafari tandådalen, skoterleder sälen, Lindalen, Lindalens Fäbod, hyra skoter, Jonas i Sälen

www.salenaktiviteter.se

Sälenaktiviteter, skotersafari, skotersafari tandådalen, Tandådalen, Hundfjället, hyra skoter, Sälen, Sälenfjällen

www.salenaktiviteter.se

Sälenaktiviteter, skotersafari, skotersafari tandådalen, skoterleder sälen, Lindalen, Lindalens Fäbod, hyra skoter, Jonas i Sälen

www.salenaktiviteter.se

Glöm inte bort vår pågående foto- och filmtävling. Läs mer här

tandådalen, tandådalens värdshus, jonas i sälen, dalarna, sälen, sälenfjällen

Jonas i Sälen, Tandådalens Wärdshus, Tandådalen, Lindvallen, Sälen, Lindvallens Fäbod, Gattar, Jonas i Sälen Game Fair För senaste nytt, följ oss på Facebook.

www.jonasisalen.se – Hela Sälen året runt

www.tandadalenswardshus.se – Genuin Afterski

www.itandadalen.se – Nöje & Info i Tandådalen, bad, skoter, längd, TD Lounge…..

snökanon, konstsnö, snödjup tandådalen, öppna liftar, öppna backar, skistar, skistar sälen, Mio Express, nya liften tandådalen, Tandådalstorget

Väder i Tandådalen. Prognos vecka 11. Måndag, mulet och lite nysnö. Tisdag till lördag, enstaka plusgrad och soligt. Söndag, ett par minus och snö. Väderprognos hittar du här.

lindvallens fäbod, lindvallen, dalahäst, café lindvallen, café sälen, fäbodcafé, våfflor lindvallen, barnaktivitet, våffelsstuga, sälen

Veckoprogrammet vecka 10 hittar du här.

Jonas i Sälen, Sälenfjällen, Sälen, konferens, boende, fiske, jakt, fäbodar, skoter