Det är hälsosamt och stärkande i fjällen

Sälen, Jonas i Sälen, sälenfjällen, längd, skidspår, djupsnö, vinter, fjällen, svenska fjällen, Dalarna, skoter, skidåkning, fäbodar, Lindvallens Fäbod, Gruven, Högfjället, Lindvallen, Tandådalen, Hundfjället, Myrflodammen

Bekräftat, det är hälsosamt och stärkande i fjällen. Undertecknad var i Sälen över julhelgen och är åter på fjället nu. Några dagar kring nyår spenderades i Stockholm och Värmland. Där i Stockholm stod regnet som spö i backen, folk gick hukande med nedböjda huvuden. Likaså i Värmland. Alla utom jag och en vän jag mötte. Rakryggade möttes våra blickar omgående. Vederbörande, liksom undertecknad, hade precis varit i Sälen och skulle snart tillbaka igen – därav den stärkta och rakryggade hållningen och det glada humöret. I liften i Hundfjället, i längdspåren vid Myrflodammen får jag denna ”teori” bekräftad. Folk vänder upp ansiket mot solen, mot de snötyngda träden och bara njuter av den fantastiska vinter som råder i Sälen just nu – från Kläppen till Stöten. Man ser pappor fotografera sina barn vid snövallarna och man hör dem nostalgiskt prata om att ”så här var det varje vinter när pappa var liten”.

Jag har t.o.m hört en riktig ”jag stannar i stugan idag” person och därtill ingen hundvän säga: ”Kolla vad vackert! Idag skulle jag kunna tänka mig att gå en promenad med hunden, om jag hade någon”. Ni som är i Sälen, Grattis. Ni som skall till Sälen, Grattis. Ni andra hittar vårt boende i Sälen här och tips om mer boende i Tandådalen hittar ni här.

Foto ovan: Bengans media. Läs mer om låten ”Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen..” här.

Visst det är rejält kallt emellanåt och det kan blåsa en del men det finns det bot mot. Bra kläder och om det inte hjälper välkomna in och värm er hos Jonas i Sälen, vid brasan på Tandådalens Wärdshus, vid brasan på Olarsgården, vid kaminen på Lindalens Fäbod, vid brasan på Lindvallens Fäbod, med en kopp varm chocklad på Pulsen i Östra Tandådalen… Aktuell väderprognos hittar ni här. Snödjupet är dryga 117 cm och det är hela 119% bättre än ett snitt från tidigare säsonger. Lavinfaran ligger på en 2:a i Hundfjället och Tandådalen. Mäter vi den totala, sammanlagda snömängden som kommit så har vi redan i början av januari fått en mycket stor del av det som skall falla över en hel vintersäsong. Läget i längdspåren hittar ni här.

Ta det försiktigt i trafiken. Kolla aktuellt väglag hos Trafikverket här.

Idag söndag är det säsongspremiär och comeback för ett efterfrågat erbjudande på Tandådalens Wärdshus: Halva priset på hela sortimentet hela dagen, under lunchen, i baren och i caféet.

Här är några bilder tagna runtom i Sälen de senaste dagarna. Vårt ”bildbevis” som styrker vår teori om att det är hälsosamt och stärkande i fjällen…

Sälen, Jonas i Sälen, sälenfjällen, längd, skidspår, djupsnö, vinter, fjällen, svenska fjällen, Dalarna, skoter, skidåkning, fäbodar, Lindvallens Fäbod, Gruven, Högfjället, Lindvallen, Tandådalen, Hundfjället, Myrflodammen

Ravinbackarna Hundfjället

Sälen, Jonas i Sälen, sälenfjällen, längd, skidspår, djupsnö, vinter, fjällen, svenska fjällen, Dalarna, skoter, skidåkning, fäbodar, Lindvallens Fäbod, Gruven, Högfjället, Lindvallen, Tandådalen, Hundfjället, Myrflodammen

Toppen av Hundfjället

Sälen, Jonas i Sälen, sälenfjällen, längd, skidspår, djupsnö, vinter, fjällen, svenska fjällen, Dalarna, skoter, skidåkning, fäbodar, Lindvallens Fäbod, Gruven, Högfjället, Lindvallen, Tandådalen, Hundfjället, Myrflodammen

Gruven. Foto: Bengans media

Sälen, Jonas i Sälen, sälenfjällen, längd, skidspår, djupsnö, vinter, fjällen, svenska fjällen, Dalarna, skoter, skidåkning, fäbodar, Lindvallens Fäbod, Gruven, Högfjället, Lindvallen, Tandådalen, Hundfjället, Myrflodammen

Skoteråkare vid Gruven

Sälen, Jonas i Sälen, sälenfjällen, längd, skidspår, djupsnö, vinter, fjällen, svenska fjällen, Dalarna, skoter, skidåkning, fäbodar, Lindvallens Fäbod, Gruven, Högfjället, Lindvallen, Tandådalen, Hundfjället, Myrflodammen

Jossivägen, Myrflodammen

Sälen, Jonas i Sälen, sälenfjällen, längd, skidspår, djupsnö, vinter, fjällen, svenska fjällen, Dalarna, skoter, skidåkning, fäbodar, Lindvallens Fäbod, Gruven, Högfjället, Lindvallen, Tandådalen, Hundfjället, Myrflodammen

Plogvall och snötyngda träd vid Myrflodammen

Sälen, Jonas i Sälen, sälenfjällen, längd, skidspår, djupsnö, vinter, fjällen, svenska fjällen, Dalarna, skoter, skidåkning, fäbodar, Lindvallens Fäbod, Gruven, Högfjället, Lindvallen, Tandådalen, Hundfjället, Myrflodammen

Lindvallens Fäbod, Lindvallen

Sälen, Jonas i Sälen, sälenfjällen, längd, skidspår, djupsnö, vinter, fjällen, svenska fjällen, Dalarna, skoter, skidåkning, fäbodar, Lindvallens Fäbod, Gruven, Högfjället, Lindvallen, Tandådalen, Hundfjället, Myrflodammen

En hälsosammare ”trafikstockning” i Trollskogen, Hundfjället

Sälen, Jonas i Sälen, sälenfjällen, längd, skidspår, djupsnö, vinter, fjällen, svenska fjällen, Dalarna, skoter, skidåkning, fäbodar, Lindvallens Fäbod, Gruven, Högfjället, Lindvallen, Tandådalen, Hundfjället, Myrflodammen

Slogbodarna vid Stockenliften, Hundfjället

Sälen, Jonas i Sälen, sälenfjällen, längd, skidspår, djupsnö, vinter, fjällen, svenska fjällen, Dalarna, skoter, skidåkning, fäbodar, Lindvallens Fäbod, Gruven, Högfjället, Lindvallen, Tandådalen, Hundfjället, Myrflodammen

Slogbodarna vid Stockenliften, Hundfjället

Sälen, Jonas i Sälen, sälenfjällen, längd, skidspår, djupsnö, vinter, fjällen, svenska fjällen, Dalarna, skoter, skidåkning, fäbodar, Lindvallens Fäbod, Gruven, Högfjället, Lindvallen, Tandådalen, Hundfjället, Myrflodammen

Tack för idag vid Hundfjället, till transportliften och över till Tandådalen som badar i eftermiddagssol

Spårrapporter, nöje, erbjudanden… Följ oss under vintern på jonasisalen.se/blogg

lindvallens fäbod, lindvallen, dalahäst, café lindvallen, café sälen, fäbodcafé, våfflor lindvallen, barnaktivitet, våffelsstuga, sälen

Jonas i Sälen, Sälenfjällen, Sälen, konferens, boende, fiske, jakt, fäbodar, skoter